Tuesday, May 12, 2009

The Dark Side of the Moon



Οι Pink Floyd είναι αναμφισβήτητα ένα συγκρότημα το οποίο θα μείνει στην ιστορία.
Ορίστε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα για αυτούς:
Έχουν το ρεκόρ να βρίσκονται 1630 εβδομάδες στα charts (billboard 200), ή αλλιώς περίπου 31 χρόνια, χάρη στο album τους The Dark Side Of The Moon. Οι 741 εβδομάδες ήταν συνεχόμενες.

Έχουν πουλήσει περισσότερα από 210 εκατομμύρια albums σε όλο τον κόσμο.

Παίξανε μαζί στο LIVE 8 το 2005 μετά από 24 χρόνια. Μετά από αυτήν την εμφάνιση τους, το album Best of Pink Floyd ανέβηκε σε πωλήσεις κατά 1343%, το The Wall 3600%, το Wish You Were Here 2000%, το The Dark Side of the Moon 1400%, και το Animals 1000%.

'Επειτα τους προσφέρθηκε το ποσό-ρεκόρ των 250 εκατ. δολαρίων για ένα ακόμα tour, αλλά αρνήθηκαν.

Το πρώτο τους album κυκλοφόρησε το 1967, όμως η πρώτη τους μεγάλη επιτυχία ήταν το 1973, με το album The dark side of the moon. Ήταν το πρώτο τους concept album. Η κεντρική ιδέα ήταν να παρουσιάσουν κάποια γνωρίσματα της ανθρώπινης ζωής και συμπεριφοράς. Ο ίδιος ο τίτλος είναι συμβολικός: όπως και το φεγγάρι έχει μία σκοτεινή πλευρά την οποία ποτέ δεν βλέπουμε, έτσι και ο άνθρωπος έχει μία όψη του χαρακτήρα του την οποία κρατά πάντα κρυμμένη, μακριά από τα βλέμματα άλλων. Και η όψη που ο καθένας δείχνει, είναι αυτή που θέλει να δείξει, η οποία όμως δεν είναι ολοκληρωμένη.
Το εξώφυλλο του album είναι και αυτό συμβολικό:


H άσπρη ακτίνα φωτός συμβολίζει την "αγνή" και "ακατέργαστη" φύση του ανθρώπου, που όταν όμως διέρχεται και επεξεργάζεται από τους όρους, τα πρέπει και τα θέλω της κοινωνίας (το πρίσμα της φωτογραφίας) τότε παραμορφώνεται και παίρνει ένα σωρό άλλες μορφές, στην προσπάθεια να ικανοποιήσει τους πάντες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στα χρώματα που βγαίνουν από το πρίσμα, δεν περιλαμβάνεται το αρχικό.

Η ανάλυση της ανθρώπινης φύσης ξεκινάει από τα πρώτα 2 τραγούδια, speak to me και breathe, οποία αναφέρονται στις άκαρπες προσπάθειες μας, και πόσο επηρεαζόμαστε από αυτές

Long you'll live and high you'll fly
smiles you'll give and tears you'll cry
all you touch and all you see
Is all your life will ever be.

Το επόμενο κομμάτι, On the run, αναφέρεται στο άγχος και στο στρες που προκαλεί η ταχύτητα της μοντέρνας ζωής. Είναι ένα instrumental κομμάτι, αλλά ο ήχος του synthesizer και τα διάφορα εφέ περνούν το μήνυμα.

Το επόμενο τραγούδι, Time, αναφέρεται στο πως διαχειριζόμαστε τον χρόνο που περνάει, πως επηρεαζόμαστε από αυτό και πως πανικοβαλλόμαστε στην ιδέα ότι ο χρόνος πέρασε χωρίς να τον αξιοποιήσουμε όπως θα θέλαμε

Tired of lying in the sunshine, staying home to watch the rain
You are young and life is long and there is time to kill today
And then one day you find
ten years have got behind (you)
No one told you when to run,
you missed the starting gun

To κομμάτι The Great Gig In the Sky αναφέρεται στον θάνατο. Είναι και αυτό instrumental, αλλά τα φωνητικά του είναι έτσι, ώστε ο καθένας μπορεί να νιώσει μέσω αυτών τον τρόμο που νιώθουμε μπροστά στο άγνωστο. Σίγουρα το αγαπημένο μου κομμάτι του δίσκου.

Το επόμενο κομμάτι είναι το Money, το οποίο είναι μάλλον φανερό ότι αναφέρεται στην απληστία του ανθρώπινου γένους

Money, its a crime.
Share it fairly but don't take a slice of my pie.
Money, so they say
Is the root of all evil today.
But if you ask for a raise
its no surprise that they're
giving none away.


Το επόμενο τραγούδι, Us and Them, μιλάει για τον πόλεμο και την ματαιότητα του.

Us, and them
And after all we're only ordinary men.
Me, and you.
God only knows its noτ what we would choose to do.

Το επόμενο κομμάτι, Brain Damage, αναφέρεται στην ψυχική υγεία, και πόσο εύκολα μπορεί να διαταραχθεί. Ειδικά ο στίχος "And if the band you're in starts playing different tunes" αναφέρεται στον ιδρυτή του συγκροτήματος, Syd Barret, ο οποίος μόλις στην ηλικία των 22, αναγκάστηκε να αφήσει το συγκρότημα λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, τα οποία σε συνδυασμό με την χρήση LSD, έκαναν τον Syd ανίκανο να μπορέσει να συγκεντρωθεί στις υποχρεώσεις του συγκροτήματος.

Το τελευταίο κομμάτι, Eclipse, αναφέρεται τόσο στην διαφοροποίηση όσο και στις ομοιότητες μεταξύ των ανθρώπων.

And all that is now
And all that is gone
And all that's to come
And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon

1 comment:

noize said...

ΠΡΟΣ:
- Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
- Τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως
- Τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
- Την Εθνική Αντιπροσωπεία
- Τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα.
- Κάθε αρμόδια δικαστική αρχή.
- Την Ιεραρχία της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
- Τις Νομαρχίες και Δήμους
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις Εθνικές Αντιπροσωπείες των χωρών
μελών της Ε.Ε




Οι Έλληνες πολίτες που υπογράφουμε αυτή τη διαμαρτυρία, με μοναδικό κίνητρο το συμφέρον της πατρίδας μας και με αίσθημα βαθιάς ευθύνης απέναντι στο μέλλον του τόπου μας , δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι:

Η απόφαση της κυβέρνησης για ενεργοποίηση του φερόμενου ως μηχανισμού στήριξης και ουσιαστικά την προσφυγή μας στο Δ.Ν.Τ δεν αποτελεί προϊόν θέλησης του ελληνικού Λαού. Δεν επιθυμούμε να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας, ούτε κατανοούμε τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και την απώλεια μέρους της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση. Η πολιτική αυτή δεν παρουσιάστηκε στους Έλληνες πολίτες, προεκλογικά, ούτε στις τηλεοπτικές συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών, ούτε στις δημόσιες συγκεντρώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και τωρινού πρωθυπουργού.
Επιθυμούμε λοιπόν να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στους καταναγκασμούς των ισχυρών και στην απαίτηση να φορτωθούν οι λαοί τις συνέπειες των αδιεξόδων και της κρίσης που γεννά το παγκόσμιο σύστημα της εκμετάλλευσης και της κερδοσκοπίας.

Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι εκφράζει τη θέληση του Ελληνικού Λαού, τότε απαιτούμε την άμεση διενέργεια Δημοψηφίσματος όπως πρόσφατα, παρά τις σημαντικές διαφορές μας με το εν λόγω παράδειγμα, διενεργήθηκε στην Ισλανδία και όπως γίνεται σε κάθε πολιτισμένη χώρα του κόσμου, γιατί ο Ελληνικός λαός και μόνο αυτός δικαιούται να αποφασίζει για τα κρίσιμα ζητήματα που τον αφορούν.




Επίθετο:
Όνομα:
Πόλη:
Διεύθυνση:
e- mail: